Індукційні плити на кухні: плюси та мінуси

Плита, яка абсолютно точно підтримує виставлену температуру, не обпалює шкіру при контакті і споживає трохи електрики - вигадка чи реальність? Така піч вже існує, але чи все так чудово, як здається на перший погляд?

Цікавою новинкою, яку просто неможливо обійти стороною, нам здалася індукційна плита. На перший погляд вона нагадує своїх електричних побратимів, але при такій же привабливості і широкому застосуванні в дизайнерських рішеннях, має низку переваг над першими.
Працюючи від електрики, сама конфорка проте не нагрівається, а гріється безпосередньо посуд. Це можливо завдяки спеціальному струму, який створюється високочастотним магнітним полем (часто за цим же принципом виплавляється метал в металургії).
 


Як і все в нашому світі, індукційні плити мають як достоїнства, так і недоліки, але спочатку про хороше:
 
1. Безпечне використання


За рахунок відсутності вогню і гарячої конфорки обпектися об індукційну плиту досить складно, бо гаряча вона безпосередньо під посудом. Якщо каструля буде стояти порожньою або її не буде зовсім, то конфорка автоматично відключається. До всього іншого такі плити оснащені захистом від перегріву і таймером вимикання. Все це збільшує безпеку приготування їжі, особливо якщо в сім'ї є маленькі діти.
 


2. Економія


В силу своєї інноваційної внутрішньої побудови індукційна плита споживає електрики в рази менше, ніж звичайні плити. У нових моделях конфорки самі підлаштовуються під розмір дна посуду, і це знижує площу нагріву до оптимальної.
Велика потужність забезпечує швидке приготування їжі, а режими автоматичного відключення економить не тільки енергію, але і холод від кондиціонерів, що особливо актуально в жаркі літні дні. Заощадження електрики і часу очевидні.




3. Простота догляду


Індукційна плита дуже швидко остигає, так що її можна протирати буквально через кілька хвилин після зняття посуду. За рахунок гладкої поверхні на ній не накопичуються забруднення, а витирати її одне задоволення - досить провести вологою губкою з крапелькою миючого засобу. Якщо їжа потрапить на плиту, вона не почне пригорати, а значить і запаху гару не буде.
 




4. Зрозуміле управління


Управління плитою досить просте і здійснюється за допомогою сенсорних кнопок або регуляторів на панелі спереду, а інформація, як правило, відображається на цифровому дисплеї. Установка точної температури, потужності і необхідного часу входять в стандартний набір функцій. Плюс до цього в більш дорогих моделях присутній цілий набір програм для приготування їжі, що значно спрощує процес готування.
 

 
Після достоїнств цієї технології, варто вказати на недоліки:
 
1. Особливі вимоги до посуду


Для приготування їжі на індукційній плиті підійде не всякий посуд, а тільки той, що володіє феромагнітними властивостями. Незважаючи на інтригуючу назву, перевірити їх наявність досить просто: піднесіть до дна посуду магніт. Магнітиться - значить підходить, якщо немає - шукайте інші каструлі.
Відмінно підійде чавунний, емальований і посуд з магнітної нержавійки. Але якщо ви любите екстрим і вирішили ризикнути, використовуючи невідповідний посуд, сміємо вас засмутити - вбудований датчик захисту просто не дасть печі включитися, якщо посуд не відповідає стандартам.
На наш погдял, найбільш довговічною і екологічною є посуд з чавуну. Єдиний його мінус в тому, що через важкість таких каструль і сковорідок з плитою треба буде поводитить акуратно, щоб її не пошкодити.
 



 
2. Крихкість


Поверхні індукційних плит в основному складаються зі склокераміки і є відносно крихкими. Тому якщо з ними неакуратно користуватись, або впустити щось важке, ймовірність пошкодити її дуже велика. Монтаж такої плити найкраще довірити фахівцеві.




3. Неприємне сусідство


Електромагнітне випромінювання, що виходить від плити, може негативно впливати на сусідні електроприлади. Тому дуже не рекомендується встановлювати індукційні плити над духовками або посудомийками, а також впритул до холодильника. Але таких негараздів можна уникнути, заздалегідь вивчивши відповідну документацію своїх пристроїв.
Існує думка, що високочастотне магнітне поле впливає на людське здоров'я. Але виробники запевняють, що індукційні плити не представляють ніякої загрози організму, навіть для тих, хто носить кардіостимулятори. А продукти, приготовлені на них, не змінюють властивості і не просочуються шкідливими випромінюванням.




4. Ціна


Новинки на ринку побутової техніки завжди в ціні, особливо якщо вони увібрали в себе тільки найкраще від попередніх аналогів. Як ви вже зрозуміли, за таке задоволення доведеться платити, і якщо вибирати якісну і довговічну модель, то викласти доведеться чимало. Але з часом, в силу своїх економічних властивостей плита себе окупить.
 
   

 
Вивчивши всю вищевикладену інформацію, можна зробити висновок, що плюсів у індукційних плит набагато більше, ніж мінусів, і достоїнств з розвитком цієї технології буде з'являтися все більше і більше. Але купувати такий пристрій чи ні - вирішувати кожен буде сам для себе, адже про смаки, як відомо, не сперечаються.

14.12.2018 80
Залишити коментар